středa 7. května 2014

Věděli jste, že je citron opravdu až neuvěřitelně zdravý?


6 důvodů, 
proč pít vodu s citronem. Ubráníte se spoustě nemocí!

Přijde vám voda s citronem jako obyčejný nápoj? Omyl, pití citronové vody má totiž své výhody. Posiluje imunitu, zlepšuje trávení anebo pomáhá s překyselením organismu.

Voda s citronem působí jako urychlovač hubnutí. Jednak proto, že citrony jsou zásaditou potravinou a za druhé pro obsah pektinové vlákniny.
Je dobrým zvykem popíjet ke snídani něco teplého, ať už kávu nebo čaj. Zkuste změnu a začněte nový den sklenkou teplé citronové vody. Stačí, když 1–2 lžíce šťávy z čerstvého citronu nalijete do velké sklenice nesycené vody.
Teplá nebo vlažná voda vypitá po ránu a nalačno čistí střeva, a když ji ochutíte citronem, má i zdravotní účinky – je však nutné vydržet alespoň 4–6 týdnů. Připravte si nápoj do džbánu a popíjejte ho i během dne. Ptáte se, proč?

Podporuje imunitu
Citrony jsou zásobárnou kyseliny askorbové neboli vitaminu C, oblíbeného pro podpůrnou roli zdravé funkce imunitního systému. Díky němu lze snížit riziko infekce dýchacích cest. Imunolog Jiří Benák vysvětluje, že „kyselina askorbová má protizánětlivé účinky a podpůrně se používá proti astmatu nebo jiným respiračním obtížím.“
Léčivé účinky při nachlazení a chřipkách jsou obecně známé
Citrony dále obsahují saponiny, které vykazují antimikrobiální vlastnosti a pomohou vás ochránit před chřipkou a nachlazením. „V neposlední řadě kyselina askorbová spouští vstřebávání železa v těle, které hraje důležitou roli v imunitní funkci,“ dodává Jiří Benák.

Zbavuje tělo překyselení
Přestože je citron kyselý, jakmile se dostane do trávicího traktu, stane se zásadotvorným a pomáhá tělu se odkyselit. Popíjejte proto vlažnou vodu s citronem po celý den a vaše tělo si postupně vyrovná hladinu pH.
Podle praktické lékařky Mileny Jakubcové si pH můžete změřit snadno. „Jednoduše namočte indikační papírek (koupíte v lékárně) do ranní moči. Ideální hodnota se pohybuje kolem pH 7. Naměříte-li hodnotu pH mezi 5 a 6, pak jste překyseleni. Z dlouhodobě nepříznivé hladiny pH vznikají závažné choroby: rakovina, Parkinsonova či Alzheimerova nemoc i osteoporóza.“

Podporuje trávení
Pro svůj obsah flavonoidů se citrony tradičně využívají jako zažívací tonikum. Šťáva z nich podporuje trávicí kyselinu chlorovodíkovou v žaludku, a přispívá tak k lepšímu trávení. Vitamin C je spojován i se snížením rizika vzniku peptických vředů na žaludku nebo dvanácterníku.
Citronová šťáva je stokrát zdravější než voda se sirupem z obchodu nebo přeslazené koupené limonády.

Čistí pleť
Vitamin C a všechny antioxidanty z citronů bojují proti poškození
buněk volnými radikály. K tomu dochází především díky UV záření nebo toxinům z životního prostředí. Volné radikály jsou zodpovědné za většinu příznaků stárnutí. Příjmem antioxidantů můžete tyto škody kompenzovat. Kromě toho citronovou šťávou můžete bělit stařecké skvrny. Tradičně se používá také jako stimulant jaterních funkcí a pomáhá čistit krev.

Podporuje hojení
Kyselina askorbová je základní živinou v udržování zdravých pojivových tkání, kostí a chrupavek. Její protizánětlivé účinky oceníte třeba při hojení ran. Vitamin C je prostě základní živinou v udržování dobrého zdravotního stavu a zotavení ze stresu a poranění.



Dodává energii
Citrony mají pozitivní vliv na nervový systém, dokonce už jejich vůně uklidňuje, když máte stres, cítíte úzkost nebo jste jen podráždění. Citronová šťáva poskytne tělu energii, jakmile vstoupí do zažívacího traktu. Až vyrazíte na túru, vezměte s sebou jeden omytý citron. Při pocitu únavy udělejte do kůry dírku a nasajte šťávu, má to téměř okamžitý účinek.


Mít doma zásobu citronů 
se jistě vyplatí !!!

Žádné komentáře:

Okomentovat