čtvrtek 13. února 2014

Co vše se dá uvařit ze syrečků??? 1.část


 

Smraďochovy dobroty: tvarůžky II


 






 

1.Syrečková omeleta
2. Tvarůžková omeleta
3. Omelety pro dědu
4. Mlsoňova tvarůžková omeleta 
5. Smažené plněné palačinky s tvarůžky 
6. Pizza po česku s olomouckými tvarůžky 
7. Tvarůžkové syrníky 
8. Voňavé "smradlavé" brambory
9. Olomoucké brambory
10. Brambory zapečené s olomouckými syrečky 
11. Explozivní směs
12. Explozivní směs jemná 
13. Tvarůžkové koule
14. Tvarůžkové koule podle Petra Novotného 
15. Tvarglové knedlíky 
16. Tvarůžky s čabajkou
17. Papriky plněné olomouckými tvarůžky
18. Olomoucké ravioli 
19. Tvarůžky v bramboráku 
20. Bramborák s olomouckými tvarůžky
21. Jednoduchý bramborák z olomouckých syrečků 
22. Tvarůžkový bramborák bez brambor
23. Bramborák plněný tvarůžkem
24. Tvarůžkové šátečky 
25. Tvarůžkový závin 
26. Tvarůžkový závin II. 
27. Chléb pivního skauta 
28. Pivní pes
29. Tvarůžkové chlebíčky 

30. Pikantní pomazánka ze zrajících sýrů 
31. Chléb s uzenými šproty a tvarůžky


32. Tvarůžková pochoutka 
33. Jemná tvarůžková pomazánka 
34. Tvarůžková pěna s česnekem
35. Tvarůžková pomazánka - jemná a nejjednodušší 
36. Tvarůžková pomazánka s tvarohem 
37. Tvarůžková pomazánka podle tchýně
38. Tvarůžkové topinky 
39. Tvarůžková pomazánka pikant
40. Kakánek neboli kakan
 
1. Syrečková omeleta

Suroviny:
2 vajíčka
50 g syrečků
olej
Postup:
Rozmícháme vajíčka (nesolíme!), nalijeme na pánev s kapkou oleje a poklademe nakrájenými syrečky. Neobracíme, jen to necháme takhle prohřát a rozehřát. Dle chuti můžeme poklást kysaným zelím, rajčaty, cibulí… Podáváme s chlebem.


2. Tvarůžková omeleta


 

Suroviny 2 porce:
2 vejce
uzené tofu tvarůžky (půl balíčku)
niva (kousek)
koření (paprika, sůl, pepř, bazalka)

Postup:
Uzené tofu nakrájíme na proužky, osmažíme na oleji. Zalijeme rozšlehanými a okořeněnými vejci. Po ztuhnutí otočíme, pokryjeme nakrájenými tvarůžky a nivou – přiklopíme pokličkou, ztlumíme plamen, a jakmile se sýry rozpustí, podáváme s chlebem.


3. Omelety pro dědu



 










Suroviny:
těsto na omelety: mléko, vejce, mouka, sůl
náplň:
tvaroh, mléko (jen pokud je potřeba povolit tvaroh)
šunkový salám
olomoucké tvarůžky
pažitka


P
ostup:
Z mléka, vejce, mouky a soli usmažíme klasické omelety (palačinky). Náplň: tvaroh - pokud je tuhý - povolíme troškou mléka a natřeme na vychladlou omeletu. Posypeme nakrájeným šunkovým salámem, nastrouhaným olomouckým tvarůžkem a nasekanou pažitkou. Omeletu stočíme a podáváme se zeleninou nebo zeleninovým salátem. Dobrou chuť.
 

4. Mlsoňova tvarůžková omeleta
 

Suroviny 1 porce: 
1 větší cibule
1 balení loštických tvarůžků
3 vajíčka
sůl, pálivá paprika dle chuti
trochu tuku na smažení
Postup:
Digestoř zapněte na nejvyšší rychlost :-).
Cibuli nakrájíme na kolečka a v hrnku rozkvedláme vajíčka se solí. Na rozpálenou pánvičku v rychlém sledu rozklademe dokola tvarůžky a přes ně po celé ploše cibuli. Ihned zalijeme vajíčky. Shora opaprikujeme. Po upečení rozkrájíme na trojúhelníky a klademe na chleba s hořčicí. Také můžeme všechno smíchat dohromady a nalít na pánev.

Upozornění:
doma děláme jen za předpokladu, že manželka není doma, popřípadě jí tvarůžky chutnají.




5. Smažené plněné palačinky s tvarůžky
Suroviny:
těsto na omelety: mléko, vejce, mouka, sůl
náplň:
2 plátky sýra
2 plátky šunky
2 tyčinky olomouckých tvarůžků (nebo rozkrájené kulaté syrečky)
pepř
gyros
na obalování: mouka + vejce + strouhanka
olej

Postup:
Na hotové palačinky položíme plátky sýra, plátky šunky, tyčinky olomouckých tvarůžků (nebo rozkrájené kulaté syrečky), mírně opepříme a posypeme gyrosem.
 
Palačinku svineme, obalíme v trojobalu a vysmažíme jako řízek.


6. Pizza po česku s olomouckými tvarůžky

Suroviny: 4 porce:
těsto na pizzu
200 g olomouckých syrečků
150 g tence nakrájené šunky nebo libové anglické slaniny
rajský protlak smíchaný se špetkou černého pepře
koření na pizzu
1 veliká cibule
sůl dle potřeby
Postup:
Těsto dle zvyklostí vytvoříme do tvaru pizzy nebo rozprostřeme na celý plech. Pomažeme rovnoměrnou vrstvou okořeněného rajského protlaku. Poklademe na proužky pokrájenou šunkou nebo anglickou slaninou a posypeme kolečky nakrájené cibule a olomouckými tvarůžky pokrájenými na kousky. Pečeme ve vyhřáté troubě. Nedejte se odradit, že budete vyhoštěni s touto pochoutkou na čerstvý vzduch. Správnou tepelnou úpravou se stává chuť syrečků jemnější. Dobrou chuť…



7. Tvarůžkové syrníky
Suroviny:
brambory vařené ve slupce – 3 větší
měkký tvaroh - 250 g
olomoucké tvarůžky - 100 g
vejce - 2 ks
sůl a pepř dle chuti
drcený kmín
dětská krupice - 3-4 lžíce
olej

 
Postup:
Brambory oloupeme a v míse rozmačkáme, přidáme tvaroh, najemno nakrájené tvarůžky, vejce sůl, pepř, kmín a zamícháme. Přidáme krupici, množství záleží na vlhkosti tvarohu. Necháme asi 20 minut odstát, aby krupice nabobtnala. Na pánev s tenkou vrstvou oleje klademe lžící hromádky, které rozetřeme na placičky a smažíme po obou stranách do zlatova. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.
 


8. Voňavé "smradlavé" brambory


Suroviny:
200 g anglické slaniny
1 kg brambor
sůl
kmín
sladká paprika
olomoucké syrečky - 2 balení
Postup:
Na plech dáme plátky slaniny a čtvrtky nebo osminky umytých, syrových brambor. Osolíme, okmínujeme, posypeme sladkou paprikou a dáme péct (ne moc prudce). Když jsou brambory víc jak napůl upečené, posypeme je ještě nastrouhanými olomouckými syrečky a pečeme ještě 10 minut.
Doporučená příloha: pivo jako křen
Poznámka: Recept poskytl Jiří Krampol pro časopis Receptář na každý den.




9. Olomoucké brambory


Suroviny:
8 brambor
olomoucké tvarůžky - 300 g
máslo - 100 g
1 cibule, ocet
sůl, pepř, pažitka

Postup: ¨
Brambory uvařené v osolené vodě pokrájíme na kolečka, omastíme máslem. Syrečky pokrájíme na větší kousky a s drobně pokrájenou cibulí vmícháme do horkých omaštěných brambor. Směs dochutíme octem a pepřem a solí, urovnáme na talíř a posypeme sekanou pažitkou. Můžeme podávat třeba s opečeným párkem nebo sekanou.



10. Brambory zapečené s olomouckými syrečky


Suroviny:
brambory vařené ve slupce
syrečky
máslo, zakysaná smetana
2 vejce

Postup: Dno remosky nebo pekáčku vymažeme máslem a poklademe plátky vařených brambor. Zasypeme syrečky nakrájenými na nudličky a znovu poklademe bramborami. Horní vrstvu poklademe plátky másla a zalijeme zakysanou smetanou, do které přidáme dvě rozšlehaná vejce. Zapečeme v troubě.


 
11. Explozivní směs


Suroviny:
400 g hrachu (namočeného)
150 g tvarůžků
150 g anglické slaniny
1 cibule, 6 stroužků česneku
sůl, pepř, majoránka
Postup:
Hrách uvaříme doměkka (solíme, až když je hotový). Na kostičky nakrájenou slaninu rozpustíme a osmažíme plátky cibule. Přisypeme uvařený hrách, ochutíme pepřem, majoránkou a česnekem utřeným se solí, přidáme pokrájené tvarůžky a prohřejeme.



 
12. Explozivní směs jemná
   
Suroviny:
200 g zmrazeného hrášku
2 kolečka olomouckých tvarůžků
100 g anglické slaniny
1 cibule
4 stroužky česneku
sůl, pepř, majoránka

Postup:
Zmrazený hrášek rozmrazíme (v MW nebo na pařáku na knedlíky). Orestujeme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu, přidáme cibuli na plátky a po chvíli česnek. Přisypeme napařený hrášek, dochutíme majoránkou, pepřem a solí. Nakonec přidáme na kostičky nakrájené olomoucké tvarůžky a prohřejeme, až se syrečky rozpustí. Podáváme s pečivem. Dobrou chuť.





13. Tvarůžkové koule

Suroviny:
bramborové těsto - 1 balíček
voda - 1 l
muškátový květ
olomoucké tvarůžky - 100 g
sůl, pepř
petrželka - 1 lžíce
Postup:
Bramborové těsto v prášku zašleháme metlou na sníh do studené vody, okořeníme muškátem a 10 minut necháme odstát. Tvarůžky nakrájíme na kostky o hraně asi 1 cm a obalujeme v pepři, soli a petrželce. Bramborové těsto dobře prohněteme, tvoříme z něj kuličky o průměru 3 cm, do jejichž středu vkládáme okořeněné kostky sýra. Sýr musí být těstem dobře obalen, aby nevytekl. Smažíme při 180 °C asi 2-3 minuty do zlatohněda.




14. Tvarůžkové koule podle Petra Novotného


Suroviny:
200 g tvarůžků
150 g Eidamu
1 hrneček strouhanky
3-4 bílky
špetka pepře, špetka mleté papriky
1 hrneček rostlinného oleje
Postup:
Tvarůžky i eidam si nastrouháme najemno. Z bílků ušleháme tuhý sníh. V míse smícháme sýry, přidáme ušlehaný sníh, zahustíme hrstí strouhanky a okořeníme pepřem a paprikou. Solit není třeba, sýry jsou slané dost, ale kdo má rád slanější, může, samozřejmě, dosolit podle chuti. Ze směsi tvoříme koule o průměru asi 3 cm, které obalíme ve strouhance. Smažíme dozlatova v dobře rozpáleném oleji, nejlépe ve fritovacím hrnci. Jako přílohu podáváme vařené brambory. Tip: u nás nejlépe chutnají s jogurtovým dresinkem: kelímek bílého jogurtu lehce osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný stroužek česneku a asi 3 lžíce nasekané pažitky. Na talíři obložíme čerstvou zeleninou.




15. Tvarglové knedlíky  
 

Suroviny na 1 porci 
5 plátků knedlíku (já měla hrnečkový)
50 g anglické slaniny
1/2 cibule
3 kolečka olomouckých tvarůžků
pepř
Postup:
Všechny ingredience nakrájíme na kostičky. Na slanině orestujeme cibuli a přidáme knedlíky. Když jsou knedle mírně opečené, přidáme tvarůžky, opepříme a stále mícháme, dokud se tvarůžky nerozpustí. Podáváme s čerstvou zeleninou nebo se zeleninovým salátem. Dobrou chuť.



16. Tvarůžky s čabajkou

Suroviny:
na 16 kousků:
16 olomouckých tvarůžků
16 plátků čabajky
mletá paprika
2 vejce + 50 g hladké mouky + 100 g strouhanky
olej
Postup:
Vybereme si méně proleželé tvarůžky a každý rozkrojíme naplocho. Proložíme čabajkou, po obou stranách popaprikujeme, obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance. Usmažíme v rozpáleném oleji dozlatova - stačí cca 3 minuty.




17. Papriky plněné olomouckými tvarůžky

 
 
 
 
Suroviny:
125 g olomouckých tvarůžků - kousky s kmínem
3 papriky
2 špekáčky
1 cibule
hořčice
olej
Postup:
Paprikám seřízneme vršky a vydlabeme je. Cibuli, špekáčky a tvarůžky nakrájíme na kostičky, smícháme s hořčicí a směsí naplníme papriky. Uzavřeme svršky od papriky a vložíme na vymaštěný plech, potřeme olejem a 15 minut pečeme v mírně vyhřáté troubě. Na obrázku je varianta s rozpůlenými paprikami.



18. Olomoucké ravioli


Suroviny:
200 g olomouckých tvarůžků
200 g polohrubé mouky
2 vejce
100 g hub (nejlépe hříbků)
2 dl sladké smetany
1 větší cibule
olej
sůl, pepř
kmín

Postup:
Z mouky, vajec a soli vypracujeme tužší nudlové těsto, z něj vytvoříme malé taštičky naplněné kouskem tvarůžků a okraje pevně stiskneme. Necháme v chladu odpočinout do druhého dne, potom je ve slané vodě uvaříme doměkka. Zatímco se ravioli vaří, připravíme si omáčku: na oleji osmahneme cibulku, přidáme hříbky, osolíme, okmínujeme, opepříme a podusíme. Když jsou houby měkké, přilijeme smetanu, ve které jsme rozmíchali lžičku mouky, a za stálého míchání chvilku povaříme. Hotové ravioli rozdělíme na talíře a přelijeme omáčkou.




19. Tvarůžky v bramboráku



Suroviny:
těsto na bramborák
olomoucké syrečky
tuk na smažení - nejlépe sádlo
Postup:

Syrečky prokrojíme naplacato napůl.

Pomastíme rozpálený lívanečník a do „formiček“ dáme trochu těsta. Do těsta uložíme polovinu syrečku a překryjeme jej dalším těstem. Po opečení otočíme a osmažíme i druhou stranu. Podáváme horké se zeleninovou oblohou nebo saláty. Bramboráčky lze dopředu předsmažit a snad i zamrazit (nemám odzkoušeno). Při smažení tvarůžky nejsou cítit, a při konzumaci nepatrně. Pokrm je velmi sytý.





20. Bramborák s olomouckými tvarůžky



 Suroviny:
750 g oloupaných brambor
sůl, mletý pepř
2 žloutky
2 bílky
pár kapek citronové šťávy
7 stroužků česneku
hrubě mletý kmín
majoránka
5-7 PL hrubé mouky
200 g zakysané smetany
1-2 balíčky olomouckých syrečků
150 g jemně nastrouhaného tvrdého sýra.

Postup:
Na jemném slzičkovém struhadle brambory nastrouháme, přidáme zakysanou smetanu, promícháme, osolíme, přidáme pepř, mletý kmín – nešetříme, v soli utřený česnek, majoránku, žloutky, řádně promícháme. Nakonec vmícháme z bílků tuhý sníh (bílky ušleháme s citronovou šťávou). Na pánvi v rozpáleném oleji opečeme jednu stranu bramboráku, otočíme a upečenou stranu posypeme hrubě nastrouhanými syrečky a tvrdým sýrem. Nejlépe je smažit menší bramboráčky. Můžeme sypat červenou sladkou paprikou, sekanou zelenou pažitkou, zdobit sherry rajčátky a podobně. Také můžeme podávat se salátem z kysaného zelí.




21. Jednoduchý bramborák z olomouckých syrečků



Suroviny:
syrové brambory
olomoucké syrečky
česnek
1 vejce
dětská krupička
libeček
sůl

Postup:
Hrubě nastrouháme syrové brambory a nahrubo i olomoucké syrečky. Přidáme prolisovaný česnek (podle chuti), vejce, dětskou krupičku, libeček. Na pánvi smažíme malé bramboráčky.


Tak dobrou chuť !!!
 
 

 


Ale nebojte se, recepty ještě zdaleka nejsou u konce, zatím to je pouze část,
pokračování bude..........   




Žádné komentáře:

Okomentovat