neděle 8. prosince 2013

7 zásad, jak vyzrát na finanční problémy


 
 
 
         ---JAK VYZRÁT NA FINANČNÍ PROBLÉMY---
---7 ZÁSAD JAK NA TO---

Všechno v životě , včetně peněz, je určováno našimi vnitřními přesvědčeními o tom, jak máme jednat a jak je to správně. O financích si v sobě většinou neseme znalosti a představy z rodiny a to mnohdy znamená ne zcela ideální informace. Ve škole se finanční gramotnosti neučí a proto většina lidí neví, co je v této oblasti správně…poté podléhají lákadlům kreditních karet, úvěrů a jiným finančním pastem.
Skutečnost je taková, že finanční situace většiny lidí by snesla nějaké zlepšení. Finanční problémy má téměř každý člověk. Když máte málo peněz , máte finanční problémy a když jich máte hodně, máte je také. Když jich máte málo, přemýšlíte jak jich získat víc a když jich máte hodně, přemýšlíte, co s nimi a jak je výhodně využít…
Já osobně jsme se rozhodla učit se od lidí, kteří o penězích už něco vědí a jsou finančně nezávislí. Chci se s vámi podělit o to, co se od nich učím a zároveň prakticky využívám ve svém životě. Informací je mnoho a přemýšlela jsem čím začít…začnu tím, že vám doporučuji přečíst si knihu G.S.Clasona: Nejbohatší muž v Babyloně.
Bohatství a peníze se tvoří na základě našeho myšlení.


Proto většina lidí, kteří jsou finančně nezávislí, hodně čtou. Možná se ptáte – je čtení knih podmínkou k tomu, abych byl finančně v pohodě? Troufnu si říct, že ano. A stěžejní dílo, které doporučují osobnosti jako A.Robbins, J.Canfield, L.Hewitt a další, je právě tato útlá kniha. Já osobně jsem se jí dlouho vyhýbala. Neměla jsem tu pokoru tuto tenkou knihu otevřít a přečíst. Říkala jsem si, jak mi může nějaký historický příběh sdělit návod na prosperitu ve 21.století? Když jsem ji ale nakonec přečetla, došlo mi to. Zákony a pravdy týkající se peněz jsou neměnné a staré tisíce let. Dnes vám je zde ve stručnosti, svými slovy, doplněné vlastními postřehy a zkušenostmi předkládám. Ale knihu vám i přesto doporučuji přečíst. Má své jedinečné kouzlo. Každý si v ní můžete najít tu svoji větu nebo několik vět, které vás vytáhnou z finanční bryndy.

Základem umění , jak zvládat své finance, je naučit se, jak dostávat a dávat, jak vydělávat a jak šetřit.


7 zásad, jak vyzrát na finanční problémy:

1/Utrácejte jen devítinu z celkové vydělané částky

Naučte se odkládat jednu desetinu vašeho měsíčního příjmu. Řiďte se pravidlem, že část toho, co vyděláte, je vaše. Takto se vám postupně bude tvořit něco, co je vaše a budete mít příjemný pocit. Tento pocit vás povede k tomu, že budete vytvářet více a více. Když vaše jmění poroste, bude to vaše povzbuzení a radost do dalšího vydělávání peněz. Využívejte svých peněz jako kapitálu. Když všechny své peníze utratíte, nikdy se vám nevytvoří zdroje na věci, po kterých toužíte.

Někteří lidé doporučují dokonce žít jen ze sedmi desetin svého příjmu,kdy jednu desetinu darují potřebným, druhou desetinu využijí na snížení dluhů a třetí desetinu na tvorbu kapitálu pro investice.

Ať tak či onak, každopádně tohle je nejdůležitější zásada pro finanční klid. Vždy odložte stranou na nedobytné místo nejméně desetinu svého příjmu.


2/Kontrolujte své vydání

Vytvořte si seznam věcí, které potřebujete a po kterých toužíte. Začněte s výdaji na bydlení, jídlo, pojištění, cestovné,… Každý měsíc vyberte, co je nutné a postupujte podle naléhavosti , až do výše 9/10 vašeho příjmu. Zbytek počká. Vždy si ale vzpomeňte na sebe- určete si částku, kterou věnujete na věci pro své vzdělání či osobní rozvoj a pro svou radost. Tato vydání berte každý měsíc jako samozřejmá.

Nebuďte zbytečně šetřiví, to od vás peníze odhání. Spíše se řiďte pravidlem, že za své peníze chcete 100% kvalitu a hodnotu. Možná znáte myšlenku– nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit kupovat levné věci…

3/Rozmnožujte své bohatství

Každou odloženou korunu investujte, aby vám zajistila příjem do budoucna. Zajistěte si takto pramen bohatství. Vaše bohatství se měří ne podle toho jak, je velké, ale podle toho, jak roste a přibývá. Co máte doma pod polštářem nic nevynáší. Naučte své peníze vydělávat.

4/Nechte si poradit

V souvislosti s vašim penězi a jejím rozmnožováním se vždy raďte s odborníky. Raďte se s chytrými a zkušenými lidmi, kteří jsou upřímní a nejlépe už finančně nezávislí. Investujte jen tam, kde o své peníze nepřijdete.

5/Pořiďte si vlastní bydlení

Vlastní bydlení je investice. Nejlépe ovšem za hotové nebo když jste schopni úvěr na dům splatit v relativně krátké době. Hypotéky na 20 až 30 let mohou být vaší oprátkou kolem krku…Vemte si jen takovou hypotéku, kterou budete schopni splácet, i kdyby jste dočasně měli nižší příjmy. Pokud by vás to mělo stát noční můry a velký tlak, zvažte zda není lepší ještě nějaký čas strávit v nájmu…

6/Zajistěte si příjem do budoucna

Přemýšlejte o tom , jaké vytváříte životní jistoty pro sebe a svou rodinu do budoucna, až nebudete schopni aktivně vydělávat. Myslete vždy dlouhodobě. Přemýšlejte o možnostech tvorby pasivního příjmu. Možností a příležitostí je mnoho. Využijte ty nejlepší pro vás.

7/Zdokonalujte sami sebe a vydělávejte více
 Poslední, ale jedna z nejdůležitějších zásad, abyste více vydělávali, je rozšiřovat své znalosti a zkušenosti. Zdokonalujte se neustále, nikdy nepřestaňte. Zlepšujte se a budete mít jistotu, že budete připraveni na příležitosti a jejich využití ve svůj prospěch. Váš výdělek se bude zvětšovat v závislosti na vašich schopnostech a znalostech. Pracujte na sobě a zdokonalujte se, abyste si sami sebe vážili a získali sebevědomí k dosažení bohatství, po kterém toužíte
 
 
Altai Centrum
Článek dodala Kamila Bartůšková a vyřizuje, že pokud se těmito 7 zásadami budete řídit, výsledek se určitě dostaví.

Žádné komentáře:

Okomentovat