sobota 9. listopadu 2013

DÝNĚ.......zdraví i zábava


Dýně, dýně, dýně!


Dýňová sezona je v plném proudu.
Vyzkoušejte dýňovou polévku a vydejte se za poznáním i legrací.

Autor redakce RD

 



Tykvovité rostliny pěstovali už staří Řekové, pořádné dýně se do Evropy ale dostaly až z Ameriky. Oblíbili si je tehdy námořníci, protože dlouho vydrží a poskytnou spoustu cenných živin.

Navíc se s nimi dá užít spousta legrace, což ví každý, kdo zkusil nějakou dýni vydlabat a pomocí baterky či svíčky s ní strašit sousedy.

Ještě před dvaceti lety u nás nijak rozšířené nebyly, na popularitě jim nepřidal ani dýňový kompot ve školní jídelně. Dnes zdobí každý pořádný trh.

Proč dýně?

Obsahuje mnoho zdravých látek, například hořčík, draslík, sodík, beta karoten, vlákninu, semínka jsou bohatá na zinek.

- Jak vybrat?

Zralou dýni poznáte podle stopky. Měla by být zdřevnatělá s prasklinkami; slupka nepoškozená, tvrdá a matná; plod těžší – lehčí je plný semínek.

- Který druh?

Pro vaření jsou nejvhodnější druhy Hokkaido, populární je i muškátová či máslová dýně. Vše o dýni Hokkaido najdete zde.

- Jak uchovat?

Při správném uskladnění vydrží až čtyři měsíce. Potřebuje suché a chladné místo s teplotou okolo deseti stupňů Celsia.

Zdroj:  iDnes

Dýňová polévka patří k oblíbeným podzimním pochoutkám:



 

Asi tak 400 g dýně omyjte, rozkrojte a vydlabejte vnitřní část se semínky. Nakrájejte na větší kusy a dejte do pekáčku. Pozor – odrůda Hokkaido se neloupe, slupka tepelnou úpravou sama změkne. Zastříkněte dýni v pekáčku trochou olivového oleje a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Zatímco se dýně peče, ušlehejte kelímek (250 ml) dobré šlehačky a dejte do chladu.

Po 30 až 45 minutách dýně v troubě změkne – zkuste měkkost vidličkou. Vyndejte z trouby, nechte mírně zchladnout a pak přesuňte do mixéru. Ušlehejte spolu s 750 ml horké vody dohladka a přelijte do hrnce. Okořeňte solí a čerstvě mletým pepřem, přidejte pár strouhnutí muškátového oříšku, přiveďte k varu a vypněte oheň. Zlehka vmíchejte šlehačku, ne moc pečlivě – jen tak, aby se neřeklo.

Můžete posypat třeba pažitkou a jíst. Podávejte s kostičkami na másle opečeného bílého chleba.

Zdroj: www.michopulu.cz

 

TIP NA VÝLET - DÝŇOVÝ SVĚT


Pokud se vám dýně líbí, vydejte se navštívit DÝŇOVÝ SVĚT, který se nachází v Nové Vsi u Leštiny na statku u Pipků (mapy).

Farma na Vysočině se specializuje na pěstování a prodej dýní, ale i obilí, topinambur a chov ovcí a produkci medu.

Dýňový svět byl slavnostně otevřen 28. září 2013 a až do 3. listopadu 2013 jej můžete navštívit každý všední i sváteční den.

Od pondělí do pátku je otevřeno od 13 - 18 hodin, v sobotu a v neděli můžete se svými ratolestmi vyrazit i dopoledne. V dýňovém světě vás uvítají už od 9 hodin a radovat se z přírodních krás můžete opět až do 18 hod.

Na místě si pak můžete zakoupit dýně oranžové i bílé, obojí jsou vhodné k vyřezávání a dlabání halloweenských dekorací. Pokud máte doma či před domem hodně místa, můžete si odvést i více než desetikilovou dýni.

 





                                NÁVOD
     na fantastickou Halloweenskou dýni
 
Děti to milují a není divu. Obličeje z dýní se svíčkou uvnitř jsou přímo pohádkové, když září do podzimního večera.
 

Mohlo by vás také zajímat:


Šípkové hody: vynikající sirup, čaj a omáčka


Jak se kde chodí na houby + recept na smaženici


Dýně - recepty, které musíte vyzkoušet


 

Žádné komentáře:

Okomentovat