neděle 7. července 2013

Osobní koučink


Osobní koučink je inspirace a podpora na cestě osobního zdokonalování a změny, směřující k větší osobní radosti, spokojenosti i lepšímu profesnímu výkonu a prosperitě.

„Buďte trpěliví v tom, co je ve vašem srdci nevyřešeno. Zkuste milovat otázky pro ně samé. Nevyžadujte odpovědi hned, kdy nemohou být dány, nemuseli byste být schopni je žít. Teď žijte otázkami. Možná postupně, aniž byste to zaznamenali, se prožijete do odpovědí.“ (R. M. Rilke)


Koučink je efektivní rozvojová metoda pro každého, kdo je ochoten na sobě pracovat.
Koučování v psychologickém smyslu se poprvé objevilo někdy před dvaceti lety. Začalo to, když si W. T. Gallwey při výuce tenisu uvědomil, jak svým svěřencům komplikuje život pokřiky typu: „Jdi po míči!!!!“, a napadlo ho, jak se vypořádat s neurotickými mechanismy, které pod vlivem strachu ovládají naše chování.
Místo obvyklého boje s obavami volil formu jakési vnitřní hry, jež člověka osvobozuje od zbytečné zátěže. Toto nové pojetí se stalo základem pro rozvoj koučování v západní kultuře. Časem se z původního koučovacího principu vyvinula řada specifických způsobů koučinku pro jednotlivé oblasti lidské činnosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat